За какво се харчат парите от въглеродни емисии - планове и експертни тълкувания

Един от приходите за намаляване цената на електроенергията ще бъде от търговете на квоти за емисии парникови газове. Досега въпросът кой има право да ползва тези средства се решаваше от Министерството на околната среда и водите. Първите пари вече са по сметка на министерството.

 

„Отчитането на емисиите на въглероден диоксид се извършва във връзка с участието на България в европейската схема за търговия с емисии и спазването на ангажиментите ни по протокола „Климат-енергетика” и във връзка с международните ни ангажименти по протокола от Киото”, обясни за „Събуди се” Боряна Каменова от дирекция „Изменение на климата” към МОСВ. Тя допълни, че от ранните търгове става въпрос за около 22 млн. евро , а от началото на годината до момента - около 30 млн.евро или 58,8 млн. лева 


И все пак от тази година няма как да очакваме заложените постъпления от няколко милиарда от въглеродни емисии поради големия спад в цените им и съответното намаляване на квотите от 20%, което се очаква до 2020 г.


По думите на Боряна Каменова засилването на парниковия ефект води до повишаване на средните температури, което от своя страна е свързано с редица неблагоприятни ефекти.


При очакваните неблагоприятни ефекти парите от емисиите могат да се харчат за благоустрояване на живота ни – за саниране на домовете ни и алтернативни енергийни източници, смята  политическият съветник на Европейската климатична фондация и екоминистър в служебното правителство Юлиян Попов.


Според специалистите Европейска директива допуска използването на парите от търговията с въглеродни емисии както за директна помощ за енергийно бедните, така и за справяне с тежестта, която обществото поема заради зелената енергия. Или чрез тази директива избягваме евентуално обвинение за държавно субсидиране, което не се разрешава от Европейската комисия.


Може ли България да търпи санкции и още по темата ще намерите във видеото.


Репортер: Райчо Чапразов