В момента законът позволява това само до втората година

Осиновителите с право на майчинство до 5-тата година на детето, такива промени предвиждат от „Коалиция за България”. В момента законът позволява това само до втората година. Основният аргумент на левицата е, че осиновители и биологични родители трябва да имат равни права.

 

Петя намира истинския си дом,  когато е на година. Ганка Иванова взима решението да я осинови без колебание, макар че вече е отгледала две големи деца.

 

Въпреки че е внасяла осигуровки, за новия член в семейството си Ганка не е получила нито лев от държавата. Годишният отпуск по майчинство и паричното обезщетение в размер на 310 лева са право на осигурявания родител само до 2-рата година на детето.

 

За да дадат равни права на родители и осиновители, от „Коалиция за България” предлагат възможността за получаване на майчинските да се удължи до 5-тата година на детето. Според левицата това ще увеличи броя на осиновяванията и ще засили връзката между родител и дете.

 

Идеята подкрепиха и представители на родителски организации. Според тях обаче аргументите на БСП можеха да са и по-убедителни. 

 

Идеята на „Коалиция за България” беше обсъждана и от предишния парламент, но депутатите от ГЕРБ и ДСБ я отхвърлиха с мотива, че е популистка. Обсъждането на законопроекта ще е след ваканцията на депутатите