Това заяви новият посланик на Иран у нас Абдуллах Норузи

"Няма причина организацията "Хизбулла" да е извършила миналогодишния атентат на летището в Бургас", заяви новият посланик на Иран в България Абдуллах Норузи пред БНР.

 

"Хизбулла" досега много добре е показвала колко са разумни, така че не съществуват никакви логични причини за подобни действия. Ние знаем, че съществуват различни терористични групировки, които работят за различни държави, така че ако този акт е в полза на Израел, трябва да видим кой е поръчител. Всеки един разумен слушател трябва сам да реши този въпрос”, каза Норузи.

 

На въпрос дали споменаването на "Хизбулла" като съпричастна към атаката, не е косвено обвинение и към Иран, посланикът обясни: „Това обвинение нито пряко, нито непряко, няма нищо общо с Иран. Приятелствата с различни общности не означават да подкрепяме или да провокираме тези различни общности. Ние също имаме добри отношения с "Хамас", но това е въпросът – дали всяко действие от страна на "Хамас" дали има нещо общо с нас. Аз въобще не съм на това мнение, че този акт се е случил чрез "Хизбулла".

 

Новият ирански посланик у нас съобщи, че вече има добри стъпки в посока задълбочаване на отношенията между България и Иран: „Отношенията между Иран и България имат една много древна история. От една страна са нормалните отношения, те са на 130 години”.

 

"От друга страна са историческите отношения и контакти между двата народа. Българският народ е сред редките народи в Европа, които имат общи корени с нас. Така че тези два елемента помагат хем българското правителство, хем ние да имаме по-голямо желание за по-дълбоки отношения. Така че българското правителство също се опитва, имайки предвид своите задължения и отношения към ЕС, да запази своите отношения с Иран", добави още той.

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес