"Не се страхуваме от предсрочни избори", категоричен е Михаил Миков

Президентът готви частично вето на актуализацията на бюджета, финансовият министър не успя да убеди Плевнелиев в достойнствата на актуализацията, съобщава в. „Труд”. 


"Да заиграваш с това тежко президентско оръжие, за да предизвикаш политически коментари по отношение на формирано парламентарно мнозинство, е безотговорно поведение". С тези думи председателят на Народното събрание Михаил Миков се опита да предотврати очакваното вето на Закона за актуализация на бюджета, което може да наложи президентът Росен Плевнелиев. 


"Ако бъде наложено вето, това би бил безпрецедентен акт от страна на президента", предупреди Миков. Според него това е пряк, директен сблъсък с изпълнителната власт и опит за блокиране на нейната политика. Той обаче не смята да прекъсне отпуската на депутатите при вето.


"Нагласата му е да наложи частично вето на закона", обясни Чобанов намеренията на президента. "Частичното вето на закона реално е възможно, но на практика означава обезсмисляне на цялата актуализация. Няма да е фатално, ако тя се забави с два месеца, но може да доведе до отмяна на част от социалните плащания", каза още Чобанов. Финансовият министър се опасява и от ново забавяне на плащанията на държавата към бизнеса.


От изявление на президентската канцелария стана ясно, че намеренията на Плевнелиев са точно за налагане на частично вето до два дни. Президентът призовава да не се използват за политически противоборства проблемите на социално слабите, както и да се правят опити с техните нужди да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг.


В случай че бъде наложено вето, ще са необходими 121 гласа, за да мине отново бюджетът във вида, в който е гласуван.


"Ние не се страхуваме от предсрочни избори - утре, вдругиден. Но да не излезе, че пак някой е недоволен." 


Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който отчете пред журналисти първата си сесия, цитиран от в. „24 часа”.


"Натиск заради самия натиск и заради непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат и от решаване на редица социални въпроси", категоричен бе той. Част от натиска на улицата бил здравословен за управлението - някои от протестиращите помагали на дейността на НС. 


А на въпрос "Докога ще издържите?" отсече: "Не е сериозно в едно демократично общество оставкизмът или агората да са решаващите фактори за вземането на решение, това е твърде далеч от представителната демокрация."


Няколко служби в синхрон пазят "Евксиноград"

 

Рядко срещано взаимодействие на служби се наблюдава във вторник, когато бе първият ден от окупацията на правителствената резиденция “Евксиноград” във Варна, пише в. „Труд”.

 

Кметът на града Иван Портних (ГЕРБ) разреши протеста за една седмица от 19 до 21 ч, но с уговорката да не се блокира магистралата. Въпреки това в 19.30 ч. 50-ина протестиращи преградиха двете платна на магистралата Варна – Златни пясъци и предизвикаха адско задръстване, в което попаднаха леки коли и автобуси автобуси с чуждестранни туристи.

 

Междувременно, различните институции вчера – 5-и август, започнаха от ранни зори проверка на периметъра около почивната станция на властта. Катер на Гранична полиция сновеше в заливчето пред плажа на „Евксиновград”, който в 18.30 ч. върна от водата двама водолази с плакат „Оставка”. Полицаи от Варна пък патрулираха пеша на съседния плаж Паша дере. Униформени имаше и пред входа на резиденцията. Зад оградите коли и служители на Националната служба за охрана обхождаха периметъра интензивно.

 

От ОДП Варна заявиха, че всички служби са в синхрон, а разработените сценарии за действие са няколко и ще бъдат прилагани в зависимост от хода на протестните действия. Единствената необхваната в плановете на службите “опасност” е появата на делтапланерист по въздух.

 

Информация и за другите актуалните теми от пресата ще намерите в прегледа на печата в "Здравей, България" във видеото.