Вече е готов и проектът за изграждане на третия метролъч

„Около 280 000 души в София ползват метрото”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представянето на резултати от изпълнението на проект за подготовка на третия лъч на столичното метро. 

 

По думите й около 170 000 души ще използват метрото до 2018 година, след изграждането на третия лъч. „680 млн. евро е стойността за изграждането на третия метродиаметър, като предлагаме метровлаковете да бъдат платени със средства по ОП „Околна среда”, заяви още  кметът на столицата, цитирана от „Фокус”.

 

Проектът за трети метродиаметър се базира на подземно разполагане от 53% и 47% открито, съобщи изпълнителният директор на „Метрополитен” проф. д-р Стоян Братоев. Дължината на метрото ще бъде 16 км с 19 станции. 

 

Прогнозният пътническо поток е 162 000 пътника на ден. По думите на проф. Братоев, освен под земята, градът усеща и ползите от новата наземна инфраструктура, която се изгражда. 

 

„Планира се изграждане на бул. „Владимир Вазов” и част от бул. „Линкълн”. Новия лъч ще прави връзка с другите две линии чрез ж.п. гара с ж.п. линията София – Перник. От театър „Зад Канала” до „Орлов мост” метрото ще бъде под земята”, посочи проф. Братоев. 

 

Очакват се трафикът да се намали с 35%, а пътните инциденти - с 25%.

 

„Готови са проектите за изграждане на третия метролъч в София. Ще бъде обект за финансиране по ОП „Транспорт” през следващия програмен период. Ще търсим и друго финансиране. Основен приоритет на Министерството на транспорта ще бъде метрото в София”, посочи от своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.