Министърът съобщи, че на този етап няма действия, които да водят до реализация на "Белене"

През септември ще има промяна в цената на въглищата. Необходимо е да се вдигне цената им, тъй като през последните три години тя не само не бе увеличена, а дори бе намалена, с цел да фалира „Мини Марица Изток”, каза в предаването „Здравей, България” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

По думите му добивът е увеличен, за да има работа за миньорите. „Няма да има съкращения и миньорите ще си получат заплатите”, увери той и добави, че този отрасъл трябва да се реформира и либерализира. „Моята задача е да спася системата, а след това трябва да има конкретни политики”, категоричен беше министърът.

 

Той съобщи, че се очаква днес кабинетът да гласува помощ от 100 хил. лв. за 250 души, участвали в спасителната операция в "Ораново".

 

Относно идеята да се извадят „Мини Марица 1 и 3” от микса, той каза, че е много е лесно да се извади една от тези централи, но цената им е толкова висока, че и в Турция не можем да продаваме този ток.

 

По думите му или се прави стъпка назад и цената на тока се понижава, за да се спаси системата, или напред и системата затъва. „Всичко трябва да става плавно. Намалихме цената на електроенергията с близо 5%, като има намаление на цената за индустрията, което никога не се е случвало. Постигнахме отпушване на износа и веднага той се вдигна. Винаги съм се чудил защо ГЕРБ предприеха тази политика да сложат бариера на износа на електроенергия. Така се увеличава и работата на миньорите”, категоричен беше Стойнев.

 

На въпрос защо тогава плашат със стачки, той каза, че те са в правото си да протестират. „Заварвам система, в която дълговете са се увеличили с 1.5 млрд. лева. Аз гледам напред и искам да спасим системата”, каза Стойнев.

 

По темата за състоянието на мините министърът каза, че няма да забрави случилото се в „Ораново”. „Спрях тази концесия, защото спазвам закона. Прави се проверка на всички концесии и предупреждавам, че ако има нарушение, ще издам заповед да бъдат спрени, докато не се спазят всички изисквания”, съобщи министърът.

 

Той беше категоричен, че ще бъде безкомпромисен към всеки държавен служител, който влиза в договорка с бизнеса и не си спазва задълженията. „Законът трябва да се спазва. Научихме се да прескачаме правилата”, каза той и добави, че като министър и човек няма да позволи в мините да работят хора с риск за живота и здравето им. „Ако мина се затвори, трябва да имаме план тези хора да не останат без доходи. Най-хубаво би било мината да се обезопаси и хората да останат на работа”, добави още той.

 

Относно строителството на АЕЦ „Белене”, Стойнев каза, че вече има арбитраж, топката е в парламента, той е замразил проекта. „На този етап нямаме действия, които да водят до реализация на проекта”, каза Стойнев.

 

Целия разговор с министъра на икономиката и енергетиката гледайте във видеото.