Записите служат за доказване на вина при катастрофа

Все повече стават шофьорите у нас, които поставят камери в автомобилите си. В редица държави записите от колите служат за доказване на вина при катастрофа, подобно на черните кутии при самолетите. 

 

Камерите обикновено се слагат на предното стъкло на колата и снимат всичко, което се случва пред автомобила. В полезрението им може да попадне както тежко произшествие, така и щастливо разминал се с катастрофа нарушител. 

 

Камерите струват между 90 и 400 лева. По-скъпите предлагат повече екстри. Някои се включват към запалката на автомобила, а други се свързват директно. Така при подаване на контакт камерата започва да записва. Видео файловете се пазят на SD карта. Записи могат да се правят и пред нощта.

 

Идеята за поставянето на камерите в колите идва след редица случаи на недобросъвестни пешеходци, които доброволно се хвърлят под гумите на автомобилите. След това „потърпевшите” изкарват солидно обезщетение от невинните в случая шофьори. Точно поради тази причина камерите в колите в Русия са задължителни.

 

В други страни поставената в автомобила камера гарантира по-ниска цена на задължителната застраховка

 

У нас най-често камери в колите си слагат любителите на електронните устройства. Други пък се амбицират да снимат нарушителите по пътя и да ги показват в интернет.  

 

Целия репортаж гледайте във видеото.