Ако законът бъде прегласуван, тези пари ще бъдат изхарчено до края на годината

След политическия поглед върху решението на президента Плевнелиев за налагане на вето и един икономически - сам по себе си актът на държавния глава няма да остави отпечатък върху икономиката на страната. Мнението е на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 


„Чисто икономически няма да има последствия това вето, защото тези пари, ако законът бъде върнат в парламента и бъде прегласуван, тези пари ще бъдат изхарчени до края на годината, независимо от малкото забавяне”, категоричен е икономистът.


За преразглеждане в пленарната зала отново ще се гледа текстът около емитирането на нов външен заем в размер на 1 милиард лева. Половината от него ще покрие допълнителния дефицит за тази година, а с другата - падежи по държавни ценни книжа в началото на 2014 г. в размер на 450 милиона.


„Има логика тогава да има нужда от тези пари”, коментира Стайков.

 

Според него е съмнително, че външният заем не е бил сред основните аргументи за актуализацията на бюджета.


„Ако имаше реално такава нужда, може би това трябваше да е основен аргумент. Той обаче беше включен впоследствие, с половин уста, някак си между другото”, посочи икономистът.


Сред блокираните от Плевнелиев текстове са и такива, засягащи приходната част на бюджета.


„Заявката за по-ниска събираемост на редица данъци говори за капитулация на администрацията пред другото им намерение - предизборното обещание за по-висока събираемост, намаляване на контрабандата, данъчни измами”, поясни Калоян Стайков.

 

Кой ще спечели и кой ще загуби от ветото на президента - дискусията продължава и утре в "Здравей, България" с мненията на водещи икономически анализатори.