Недостигът ще се отрази най-тежко върху хората с увреждания

40 милиона лева не достигат в бюджета на Социалното министерство. Сумата е заложена в актуализацията на бюджета, но все още не е ясно дали тя ще бъде ли тя приета от депутатите. Този недостиг ще се отрази най-тежко върху хората с увреждания.


Държавата ми дава 20 лева, стигат ми за транспортна карта и таксата за интернет. Не си купувам лекарства с тях, защото не ми достигат”, казва Евелина, която страда от епилепсия и проблем с очите.


По данни на Социалното министерство обаче, вероятно е от октомври парите за добавки да свършат. Така помощите за около 550 000 души с увреждания остават под въпрос. Причината за това, е че планираните в бюджета пари са по-малко от необходимите.  


Неприятното е, че това създава напрежение у една много уязвима група каквито са хората с увреждания. Това не са големи суми, но за тези хора това е основна част от дохода им”, казва Минчо Коралски


Разчетите на социалното ведомство сочат, че най-голям е недостигът за интеграцията на хората с увреждания – 21 милиона лева. 11,1 милиона пък липсват за семейни помощи за деца, допълнителни 5 милиона ще са нужни за приемните семейства, два милиона за детска закрила и един милион за социални помощи. Ако не се стигне до актуализация на бюджета, експертите предричат негативни последици


Липсата на такава актуализация ще доведе до значително напрежение в бюджета на министерството и от  друга страна до приемане на избор, който е нерешим”, каза заместник-министърът Лазар Лазаров.


Източник на липсващите пари според него биха могли да бъдат средствата, заделени за мерки и програми за заетост. Това обаче неизменно ще доведе до други проблеми като увеличаване на безработицата и натоварване на националния осигурителен институт.