Разпределението не е равномерно - има континенти и области, където левичарите са често срещани

Всеки десети в света е левичар. Разпределението не е равномерно - има континенти и в тях области, където левичарите са по-начесто. Не са еднозначни и коментарите дали различието е предимство, или утежняващо обстоятелство в света на водещата дясна ръка.


От 1984 г. насам 13-и август е повод да си припомним дълъг списък с имена на световноизвестни левичари. Като Рамзес II, Юлий Цезар, Наполеон Бонапарт. Ако погледнем президентите на Америка, писането с лява ръка може едва ли не да се нареди между атрибутите на успеха - преди Барак Обама начело на Съединените щати са били шестима левичари. Айнщайн, Нютон, Аристотел, Рафаело, Микеланджело, Ханс Кристиян Андерсен, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Джими Хендрикс, Пол Маккартни - всички те са били леворъки.


И до днес да се отдава гениалността на левичарството е спорно. Обясненията на учените за мозъчните полукълба намират широки интерпретации за паметта и емоционалността на левичарите. Ако те самите не бяха толкова много и заключенията за най-вероятните им сфери за изява - навярно щяха да са изчерпателни.


Ако се огледаме дори сред познатите си, ще видим, че  поставянето под знаменател "левичар", е твърде общо. Тъкмо и за да ни успокои и за една популярна сметка, че левичарите живеят девет години по-малко от останалите. Универсални остават само предизвикателствата пред левичарите. Например, когато пишат с маркер или с химикалка, освен ако не е отдясно наляво, понякога замазват буквите. И цапат дланите си. Или пред клавиатурата посягат към мишката там, където тя обикновено не е. Или се пробват да пишат и с дясната ръка. Много от днешните баби и дядовци и  родители помнят как учителите им са ги принуждавали да пишат с дясната ръка.