Какво остана скрито след турската "тайна вечеря" в Пловдив?

"Повод за скандал има. За мен поведението на президента е необмислено. Не за пръв път се случва да четем едно от българска информационна служба и друго от турска информационна служба”.

 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Изказването му бе по повод твърденията, че по време на посещението на турския вицепремиер в България, на вечеря в Пловдив са били обсъждани имотни въпроси.

 

Джамбазки категоризира като необмислен факта, че на споменатата вечеря не са били допуснати български журналисти. „След като няма какво да криеш и не говориш за имотни въпроси, нищо не пречи българските журналисти да бъдат поканени, макар и на тази неофициална среща с човек, който твърди, че е дошъл на частно посещение”, допълни Джамбазки.


Във връзка с тази среща, закрита за българските медии, от прессекретариата на президентството изпратиха позиция, в която се казва, че президентът Росен Плевнелиев не провел двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, включително и имотни въпроси.


„На 8 август в Пловдив президентът гостува на вечеря по случай Рамазан Байрам по покана на главния мюфтия. Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание”, се казва още в съобщението.


Публикации в българската преса обаче препечатват съобщение на Анадолската информационна агенция, според което Бекир Боздаг казва: "Опитваме се да придобием собственост върху джамията в Пловдив чрез Турската агенция за сътрудничество и координация. Засега няма споразумение, но когато има такова, ще отворим отново за богослужение. Ще възстановим отново мюсюлманските архитектурни паметници в България”.


„Това, което притеснява ВМРО е фактът, че за пореден път турската държава се опитва да се меси във вътрешните работи на мюсюлманското вероизповедание в България. Още след Освобождението между България и тогавашната Османска империя е постигнато споразумение за ненамеса в религиозните работи на съответното вероизповедание на територията на съседната държава. Което означава, че Българското главно мюфтийство би трябвало да е глава на българите мюсюлмани и да се грижи за техните духовни потребности, а не да бъде оръдие и проводник на турските интереси, както се случва в момента”, категоричен бе Ангел Джамбазки.

 

По думите на зам.-председателя на ВМРО мюфтийството води повече от 90 дела за придобиване на такива религиозни имоти.


Ахмед Ахмедов – главен секретар на Главното мюфтийство обаче се засегна от споменаването на неточни числа и уточни: „Делата не са 90. Главното мюфтийство, въз основа на свои документи, е завело около 70-75 дела. По-скоро делата са по-малко. Имотите са 75. Законът за вероизповедания от 1995-а дава право – всички религиозни деноминации в България в продължение на десет години, до 2012-а, да предявят иск за имотни претенции на храмове”. По думите му досега няма спечелени такива дела.

 

Ахмедов обясни, че турският вицепремиер е участвал в протоколни срещи и е получил информативна бележка за броя на заведените дела. Той определи публикациите като „грешка в превода”.

 


„Няма такава претенция. Никога не е имало претенции от турската страна за имоти, още повече за храмове. На вечерята по никакъв начин не е ставало въпрос за имотни претенции и за каквито и да било междудържавни взаимоотношения. По-скоро разговорите са били от протоколно естество”, заключи Ахмедов.


Целия разговор гледайте във видеото.