Около 99% от готовата продукция билки се изнасят в чужбина

Билкарите в страната се радват на изключително добра година. Заради многото валежи и топлото време това лято има изобилие от билки.


В пъти по-големи количества събрани билки спрямо минали години отчитат билкарите от Североизточна България в района на Каспичан. Лятото е сезонът на плодовете, но не са малко и благоуханните треви, които се търсят заради полезните си свойства. Такава билка е върбинката, малко популярна, но пък много полезна.  


Големите количества събрани билки в началото на лятото сега се сушат, след което ще бъдат продадени за нуждите на козметиката и фармацията. За билкарите лятото е усърдно време на всекидневна, но специфична работа, защото всяка билка иска специална обработка. В разгара си е и обработката на сорт дребна ябълка.


Основно билките, събирани в България, се изнасят в чужбина. Макар полезните им свойства да са широко популярни, в България пазар за билките няма и затова около 99% от готовата продукция се реализира извън граница. Всички от бранша се надяват скоро и българите да започнат да оценяват качествата на различните билки и употребата им у нас да се повиши.


Повече по темата гледайте във видеото.