Според властите 149 човека са убити, и поне 1400 са ранени

Кървави сблъсъци избухнаха в Египет и доведоха до стотици жертви и ранени. Властите обявиха извънредно положение в страната за един месец. До негативното развитие се стигна, след като полицията използва сила, за да разчисти двата лагера на поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси.

 

Правителството и протестиращите дават напълно противоположни данни за броя на жертвите. Според властите, в операцията са загинали 149 души, а над 1 400 са ранени. Източници от движението на Мурси „Мюсюлмански братя” обаче заявяват, че жертвите са няколкостотин, а ранените над 8 000.

 

Българското външно министерство призова временно да не пътуваме до Кайро. Истински хаос цари в египетската столица. Сутринта полицията започна със сила да разчиства двата лагера на привърженици на сваления президент Мохамед Мурси. В операцията се включиха булдозери, а силите на реда използваха огнестрелно оръжие и сълзотворен газ, за да разпръснат множеството.

 

Извънредното положение, което влезе в сила в 17:00 ч. българско време, ще продължи един месец. То дава неограничени правомощия на армията и силовите структури, както и възможност за установяване на комендантски час с ограничаване на движението по улиците на градовете. Сред загиналите е и 61-годишният оператор на телевизия "Скай нюз" Мик Дийн.

 

Стълкновения избухнаха и в други райони на Кайро, както и в редица египетски градове. Протестиращите атакуват и палят полицейски участъци, правителствени сгради и християнски църкви. Съобщава се и за арестувани лидери на движението „Мюсюлмански братя”, от което произхожда сваленият президент. Прекратени са посещенията на пирамидите в Гиза и на други туристически обекти.

 

Не закъсняха и международните реакции. Европейският дипломат номер едно Катрин Аштън  призова всички страни за сдържаност. Най-остро реагира турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който определи действията на полицията като "клане" и обвини международната общност за това, че е прокарала пътя за насилието в Египет със своето мълчание. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди насилието, използвано от египетските сили за сигурност.