Изобретението успява да освети помещение, все едно се използва крушка от 40 или 60 W

Имало ли е момент в живота ви, когато отчаяно сте се нуждаели от осветление, но не разполагате с електричество? Сигурно не. Но по света има милиони хора, които не разполагат с удобствата на големия град и често измислят странни изобретения, за да улеснят всекидневието си.

Такъв е случаят и с Алфредо Морзер – бразилски механик, който накара обикновена пластмасова бутилка да засвети, без да използва ток. От изобретението му вече се възползват почти един милион души от различни кътчета от света, информира abc.es, цитирайки BBC.

„Единствените места, където има енергия, са фабриките, не къщите на хората”, обяснява Алфредо, който живее в Убераба, Южна Бразилия. Оказва се обаче, че при спешност, например за аварийно приземяване на малък самолет, няма с какво да се даде сигнал на пилотите. Решението на проблема идва след две години размишления, а изобретението е съвсем просто. Необходими са само бутилка с вода, малко белина и късче ламарина. Ето и обяснението на бразилският механик в няколко стъпки.

Първо, наливате вода в прозрачна пластмасова бутилка, като към нея прибавяте малко количество белина, за да се избегнете потъмняването на течността вътре. Отвън минавате бутилката с шкурка, с цел лепилото да се захване по-добре.

Второ, изрязвате квадратно парче ламарина с големина около 25 см. В него правите кръгъл разрез, с поне 2 см по-малък от диаметъра на шишето, през който пъхате бутилката. След като пъхнете шишето през отвора на ламарината, го залепвате с лепило. И последно - изрязвате дупка в ламаринения покрив, колкото бутилката да влезе в нея с долния край сочещ към пода. Прикрепяте с лепило ламаринената част заедно с бутилката и готово – вече имате слънчева бутилка.

Отразените слънчеви лъчи в изобретението успяват да осветят помещението, все едно се използва крушка от 40 или 60 W. Според изданието в 140 000 къщи във Филипините са монтирани такива „слънчеви лампи”. Идеята се използва в още 15 страни – от Индия и Бангладеш, до Танзания, Аржентина и островите Фиджи.

Превод: Анелия Тодорова