Президентът визира обидните квалификации от някои депутати по свой адрес

Нито налагането на вето, нито неговото преодоляване, са действия, които могат да навредят на демокрацията. Апокалиптичните сценарии, които се развиваха в публичното пространство през последните седмици, не се случиха. Да, мнозинството може да реши и да не се съобрази с ветото на президента. Така повелява Конституцията и това е правилно, защото отговорността е на тези, които подкрепят правителството. 


Това е част от официалната позиция на президента Росен Плевнелиев, изпратена до медиите. 


В нея се казва още, че като президент се възползвал от своето конституционно правомощие да наложи вето върху актуализацията на бюджета. Относно мотивите си, Плевнелиев коментира, че вярва, че били „конкретни”, „в интерес на нацията” и нито един от тях не е бил политически.


В позицията си Росен Плевнелиев припомня и мотивите си за налагане на вето върху актуализацията на бюджета. Сред тях са повече прозрачност на разходите, текущите разходи да се покриват с приходите, поемането на нов дълг да е свързано с мерки за растеж и конкурентоспособност.


Подкрепям допълнителните разходи за социални нужди и затова настоях тези пари да бъдат записани в бюджета на Министерство на труда и социалната политика. Ясни бяха аргументите ми и по отношение на декларираното намерение държавата да се разплати с бизнеса.  За да няма съмнение, беше редно конкретните цифри да се посочат в бюджета на конкретните ведомства. Тези принципи очевидно не бяха зачетени от гласувалото мнозинство”, посочва още Плевнелиев.


Той обръща внимание и на следната тенденция:

 

„Ветото върху бюджета беше отхвърлено от депутатите с позоваване и на аргументи за това, че така се е правило в миналото. Ако през 2010 г. днешните управляващи са критикували един подход, при който бяха увеличени средствата в перото за непредвидени и неотложни разходи, а не по бюджетите на министерствата, не разбирам защо го възпроизвеждат през 2013 г.


Обръщението си президентът завършва така:


„Дали дебатът днес донесе повече прозрачност, повече яснота за причините за тази актуализация, това ще прецени всеки български гражданин. Със сигурност обаче демокрацията загуби от непремерени изказвания и обидни квалификации от някои депутати по адрес на държавния глава от най-високата трибуна.”