Той посочи, че България е 4-5 пъти по-добре от страните-членки на ЕС

При нас натрупаният дълг от БВП е 18% от целия исторически период и предишни правителства. Тоест ние сме 4-5 пъти по-добре дори и от развитите страни-членки на ЕС. Няма съмнение, че този заем няма да представлява сериозен проблем за българската икономика”. Това заяви в студиото на „Събуди се” проф. Румен Гечев - зам.-председател на икономическата и член на бюджетната комисия в парламента.


Изказването му бе по повод отхвърлянето от страна на Надорното събрание на ветото на президента върху актуализацията на бюджета за тази година. Президентът Росен Плевнелиев коментира, че всеки български гражданин ще прецени дали дебатът е донесъл повече прозрачност и яснота за причините да се актуализира Бюджет 2013. Той посочи, че при приемането на Бюджет 2013 са били заложени прекалено оптимистични прогнози за растежа на българската икономика.


Гечев определи основния замисъл на държавния резерв като „бели пари за черни дни” и допълни, че приходите в бюджета постъпват неравномерно. Той обаче беше категоричен – „този фискален резерв не може да се използва от правителството за социални плащания, колкото и справедливи да са те”.


Запитан дали от тегления заем ще могат да се отпуснат 200 млн. лв. на земеделците, той отговори: „Нищо повече няма да се дава, защото актуализацията на бюджета приключи. От този 1 млрд. лв. заем на разположение на правителството остават 237 млн. лв. Тези пари ще могат да се ползват за екстремни случаи, бедствени ситуации или за плащания по приоритети. Ние трябва да се простираме според чергата си”.


Според прогнозите на проф. Гечев през следващите 10 години бюджетът ще бъде принуден да добавя пари във Фонд „Пенсии”, тъй като фондът не е натрупал достатъчно средства, за да бъде самостоятелен.


Той припомни, че фискалният резерв на страната трябва да бъде поддържан на нива от 4,5 млрд.лв., съгласно Закона за бюджета, приет от предишното правителство.


Зам.-председателя на икономическата комисия в парламента изтъкна, че това е обичайна практика на висчки страни по света. „Почти няма страни без такива дългове, като изключим 3-4 страни износителки на петрол. Въпросът е, когато се взема заем, той да е добре премерен, да се знае на каква цена евентуално ще бъде този заем и дали е по силите за българската икономика да бъде изплащан”, категоричен бе той.


По думите на проф. Гечев проблем няма, тъй като първото нещо, което се гледа при вземане на такъв заем е частта на БВП. „България е сред страните с най-нисък дял на дълг в брутния вътрешен продукт”, заключи проф. Гечев.


Целия разговор гледайте във видеото.