Потребителите ще купуват евтино родни плодове и зеленчуци, увери земеделският министър

Нов шанс за българските производители. Те ще могат да реализират земеделската си продукция в хипермаркетите и големите вериги у нас, а ние - потребителите да купуваме по-евтини български плодове и зеленчуци.

 

Уверението е на министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Той обясни, че това ще стане възможно с въвеждането на единен електронен регистър, който ще заработи у нас от началото на октомври.

 

Вписването в електронния регистър ще е безплатно за българските производители и ще става в регионалните земеделски служби. Ставайки част от единната система, те ще получат сертификат за качество на стоката си и възможност да пробият в големите хипермаркети.

 

„С помощта, която ни предлагат веригите – договаряне, опаковки, а също така и пазар, аз мисля, че нашите зеленчукопроизводители ще получат глътка въздух. Точно за тази цел е необходимо да има регистър, защото примерно веригите искат да изкупуват българска продукция, но тя трябва да бъде в срокове. Трябва да бъде в определени количества. Трябва да е в определена опаковка”, поясни проф. Греков.

 

Влизането на българските производители в големите вериги ще намали цените на родните стоки, защото договарянето ще е пряко, а прекупвачите ще бъдат заобикаляни, смята Атанас Тинков, който отглежда 150 декара с ябълки и праскови.

 

Цената на българските плодове и зеленчуци на пазар в момента е нереална. Не може тази ябълка да се продава 1,50 – 2,00 лева, когато аз я продавам на 70 стотинки при мен”, коментира производителят.

 

Съвсем скоро ще има и наредба за вноса. Чрез нея ще се осъществява финансов контрол на стоката, която влиза у нас, както и това дали има сертификат за качество. Защото по думите на земеделския министър в момента се внасят много плодове и зеленчуци, но качеството е ниско.

 

Репортер: Благой Бекриев