Столичните полицаи са проверили 250 колоездачи от началото на 2013 г.

40% увеличение на произшествията с велосипедисти отчитат от "Пътна полиция" в столицата. Какви са най-честите нарушения на колоездачите и какви глоби ги заплашват провери Живко Константинов.

 

От началото на годината пътните полицаи в София са проверили 247 велосипедисти. При 95 от тях са установени сериозни пропуски. Най-честите нарушения са, че се движат хаотично по платното, пресичат на червено, преминават през пешеходните пътеки не пеша, както е по закон, а карайки. И още, че се движат в паркове и алеи, което е позволено само за лица до 12 години, отбеляза гл. инспектор Иво Кирилов, началник на Първи сектор в отдел „Пътна полиция” към СДВР.

 

Полицаите проверяват и за светлоотразителните елементи. Велосипедистът „трябва да е оборудван съответно отпред с бяла светлина, отзад с червена. На спиците му също така трябва да има светлоотразителни елементи. В закона е записано, че в извън населено място е задължително движението със светлоотразителна жилетка, особено в тъмната част на денонощието, знаете няма улично осветление!”, посочи още Кирилов.

 

Именно заради липсата на светлоотразителни обозначения и жилетка късно снощи автобус блъска отзад 20-годишен велосипедист на пътя Поморие-Ахелой. Момчето е загинало на път за болницата в Бургас.

 

По думите на гл. инспектор Иво Кирилов глобите са от 20 до 50 лева. „Има също така водачи, които сме установили, че са употребили алкохол. За съжаление глобата за употреба на алкохол е 20 лева. Така е решил законодателят…”