В момента цената му е средно около 1,30 лева за литър

С близо 10% поскъпна едно от най-масовите горива в разгара на активния летен сезон, установи проверка на Нова телевизия. Само за седмица, пропан-бутанът се е увеличил с между 10 и 12 стотинки. В момента цената му е средно около 1,30 лева за литър.


В края на почивката - преди да поеме по дългия път към дома, срещаме софиянеца Методи при колонката с газ, на излизане от Бургас. Там обаче, освен екипа ни, го чака неприятна изненада – цената на горивото се е повишила.


Какво излиза - докато Методи се припича на плажа, съвсем и не подозира, че в средата на почивката му пропан-бутанът е скочил и ще трябва да отдели поне 5 лева повече, за да напълни резервоара си. Че ще му излезе по-скъпо да се прибере, отколкото да дойде до морето, потвърдиха и служителите в бензиностанцията.


Според експертите, по-високите цени точно в средата на август далеч не са изненада. По думите на Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, не се задава трайно поскъпване на пропан-бутана.


Други специалисти обясняват, че реално, цената на пропан-бутана би трябвало да е 60% от тази на бензина, така че според тях това поскъпване на газта не е така драстично.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Яна Николова и Цеца Алексова