Обсъждат се имената на 6-7 човека за поста като според Папазов трима от тях са най-подходящи

До края на седмицата трябва да има нов шеф на ДАИ. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” транспортният министър Данаил Папазов.


По думите му се обсъждат имената на 6-7 човека за поста шеф на Държавната автомобилна инспекция като според него трима са най-подходящи. По мнението на министъра това са Ганев, Чавдар Васев, Трендафилов. „Това са имена, които са от дълги години в този бранш. И дори някои от заместниците, които работят в ДАИ е възможно да бъдат избрани за поста”, категоричен бе той.

 

Направени са няколко одита в ДАИ. „Тежка е ситуацията в ДАИ, основно като постъпили сигнали от външни хора за нарушения в дейността на ДАИ – издаване на книжки, сертифициране и психотестове. Някои от тях са чисто спекулативни и са анонимни. Ние такива сигнали не разглеждаме. Но има и такива, които показват, че там наистина има сериозни нарушения”, обясни министър Папазов. Той поясни, че преди постъпването му, по време на служебното правителство, е постъпил сигнал от служител на ДАИ до министъра, изпратен и до прокуратурата, като по думите на Папазов вече са взети съответните мерки.

 

Според него структурата на ДАИ трябва да бъде преразгледана. „Там има създадени междинни звена между областните управления и централното ръководство в София, които са основната предпоставка за корупция. Защото там се съсредоточава цялата дайност по издаване на всички документи в съответния регион. Тези междинни звена трябва да бъдат закрити. Има дейности, които могат да се разпределят на неправителствените организации”, категоричен бе транспортният министър.


По думите на Данаил Папазов от 5 август т.г. е в сила новата Методика за психологически тестове, които предшестват издаването на сертификати на таксиметровите служители. От 1-ви септември пък влиза в сила изискването всяка таксиметрова компания да разполага с досие на шофьорите си. В него трябва да има свидетелство за съдимост и натрупани точки от различни нарушения.


Не е било въможно да бъде открит за движение по-рано новият участък от автомагистрала „Хемус” при пътен възел „Яна”, където вчера стана тежка катастрофа. В това е категоричен транспортният министър Данаил Папазов. Той беше един от свидетелите на тежкия инцидент, при който загинаха двама души, а петима бяха ранени.

 

В студиото на „Здравей, България” той описа катастрофата като изключително тежка и ужасяваща и обясни, че най-вероятно румънският тир е навлязъл в пътния възел с висока скорост, като впоследствие е преминал през колите. „Особено тежко бе положението в един от леките автомобили, където бяха и загиналите хора", добави Папазов.


Той подчерта, че пътният възел е пуснат в експлоатация само с акт 15, при положение че отсечката може да се открие след издаване на акт 16. „Действително, трябва всеки пътен възел да бъде завършен и тогава да влезе в експлоатация”, категоричен бе транспортният министър.


Запитан кой трябва да понесе отговорност за тежкия инцидент в понеделник той отговори: „Аз не виждам каква отговорност трябва да понася някой, с изключение на шофьора на румънския тир”.


Наскоро се появи информация, че от септември българските превозвачи ще плащат нови допълнителни такси в Турция.


„Предприели сме всички необходими мерки. Написали сме писмо до моя турски колега. Помолихме го за среща преди 1-ви семтември, когато ще влезе в сила Комунике 68 от 7 август. До момента имаме само неофициална информация, че това „Да” действително не застрашава България да заплаща тази големи такси. Надявам се тези дни да получим официален отговор”, подчерта той.


На въпрос „Ако се повтори ситуацитя и въпреки тази спогодба, българските превозвачи трябва да платят таксите?”, транспортният министър отвърна: „Тогава ще взимам реципрочни мерки. Аз съм съгласен с българските превозвачи, но не бива да се изпада в паника преди нещо да се е случило. Готов съм да подкрепя българския бизнес, защото знам колко е важен за тях този въпрос”.

 

Няма да се отлага цифровизацията. Аз обявих втория търг преди да сме получили отговора. Има оферти по всички направления. Поетапно ще се изключва аналоговия сигнал”, добави министърът.

 

Целия разговор гледайте във видеото.