Екипът на проф. Николай Овчаров продължава разкопките на монолитни сгради

До дни древният град Перперикон ще придобие още по-автентичен вид. Вече почти приключи възстановяването на огромна част от крепостната стена. В същото време екипът на проф. Николай Овчаров продължава разкопките, където тази година попадна на останки от монолитни сгради, каквито се смяташе, че не са били строени в планината, а само в равнините.


Крепостната стена на Перперикон е открита още преди няколко години. Едва сега обаче тя ще може да бъде видяна от посетителите, защото през години камъните, от които е изградена са били паднали и е било нужно да бъдат подредени отново. Стената е била много важна част от античния град, обяснява откривателят му.


Докато подготвят крепостната стена за посетителите, археолозите продължават и със сезонните разкопки. Тази година те са попаднали на уникално запазени квартали от древен град, част от които са от 3-4-ти век, а други – от 13-14-ти.


Според професор Овчаров до около година и половина Перперикон ще е готов да бъде представен пред туристите в пълния си блясък. Тогава трябва да приключи и мащабен проект, по който ще бъдат изградени нови пътеки за посетителите, а скалите на античния град ще бъдат укрепени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов