Агенцията за социално подпомагане отчита скок в молбите за пари за отопление

Рекорден брой молби за енергийни помощи отчитат от Агенцията за социално подпомагане. Желаещите да получат пари за отопление през зимата са с 25 000 повече в сравнение със същия период миналата година.

 

С едно от първите си решения сегашното правителство увеличи с 15 лева границата за достъп до помощта за отопление. Целта е да бъдат подпомогнати повече хора. „Спрях да си купувам лекарствата защото не могат да ми стигнат парите да си платя ток”, казва Благинка Спасова, която също е в списъка чакащи за енергийни помощи.

 

От тази зима това ще се промени. Желаещите ще получат подпомагане за пет месеца – от ноември до края на март следващата година.

 

Право на подпомагане имат 16 различни групи, сред които лица и семейства с ограничени доходи, намалена трудоспособност, хора по майчинство и други. След промените от Агенцията за социално подпомагане обаче отчитат рекорден ръст в броя подадени молби. До момента те са 156 хиляди (155 963) или с 25 001 повече от същия период миналата година (130 962).

 

До крайния срок за подаване на документи има още повече от два месеца, така че общия брой на молбите може да надмине сериозно миналогодишния. 

 

Според Зоя Попова от Агенцията за социално подпомагане няма опасност да има ощетени. „Направени са необходимите разчети и средствата са гарантирани, така че всички лица, които отговарят на условията, ще си получат сумите”, допълва тя.

 

За да няма разочаровани, експертите припомнят на тези, които използват парно или ток, да донесат и последна платена фактура. Хората могат да разчитат на помощ от 382,60 лева за сезона. Документите за получаване на енергийни помощи се подават до края на октомври в Дирекциите за социално подпомагане в страната.