Проверките сочат, че газовите бутилките масово се пълнят на нерегламентирани места

Експертизата на газовите бутилки, станали причина за инцидента в столичния китайски ресторант, при който взрив прати в болница 13 души, е категорична - експлозията е причинена от дефект в една от тях. Последвало е изтичане на газ и взрив в кухненската част на заведението. Информацията е на МВР. 


След инцидента главният секретар Светлозар Лазаров разпореди спешни проверки в цялата страна на заведения, в които се използва пропан-бутан. На крак са и служителите на Агенцията за метрологичен и технически надзор. 


Причината за това - най-често до инцидент се стига при препълване на газовата бутилка. Това се случва, когато тя се зарежда на газстанция без необходимото оборудване и разрешение за тази дейност, обясняват инспекторите.


„Автомобилните бутилки се пълнят "на ниво", а битовите бутилки за газови уреди се пълнят "по тегло", обясни Ангел Ангелов от Агенция по метрологичен и технически надзор. Така от газстанцията обикновено си тръгваме с препълнена бутилка, която е бомба със закъснител.


Ако се повиши температурата със 8-10 градуса, настъпва разрушаване на бутилката, допълни Ангел Ангелов. Именно този сценарий, според Ангелов, се е разиграл и в разрушения китайски ресторант.


По негови думи била достигната концентрацията за експлозия, отнякъде се е намерила искра и последвал взрив.


Газовите бутилки се преглеждат всяка година от лицензирани фирми. Инспекторите на държавната агенция постоянно следят така наречените "съоръжения с повишена опасност". От април до септември тази година, само в Благоевград служителите са издали над 400 заповеди за спиране на газови уреди и са съставили над 200 акта. В София заповедите за спиране са около 100, а съставените актове - 90.


„Основната част от тези нарушения са, че не са регистрирани газовите уреди, а по-малко от нарушенията са, че уредите са регистрирани, но не е извършен периодичният преглед”, обясни Ангел Ангелов.


И още - инспекторите често намират бутилки, поставени в нарушение под нивото на околния терен. В затворени помещения понякога откриват газови уреди, предназначени за работа на открито.


Междувременно,  стана ясно, че състоянието на пострадалия при инцидента 35-годишен мъж, който е с тежка черепно-мозъчна травма и все още се намира в централната реанимация на "Пирогов", остава тежко.