Специалният сорт се използва за производство на биогорива и масла за автомобилната индустрия

В Североизточна България все по-често навлиза нова, до скоро нетрадиционна за страната земеделска култура. През последните години в Шуменско все по-често земеделски производители отглеждат специален сорт тикви заради маслодайното им семе.


В края на август асфалтът по междуселските пътища в Шуменско е застлан с тиквено семе, което се суши на слънцето. След като реколтата е събрана от нивите, преди продукцията да е готова за продан е необходимо поне два дни семките да съхнат на асфалта. Постепенно тиквите изместват други традиционни за региона земеделски култури, като тютюна например.


Един килограм от тиквеното семе се търгува за 3 лв. тази година. Добивът е около 69 килограма от декар. Основно продукцията се изнася в чужбина. Семето е от специален сорт, който най-вече се използва за производство на биогорива и масла за автомобилната индустрия.


Макар че отглеждането на тиквите е много трудоемка задача, местните земеделци не смятат да се отказват от производството на маслодайното тиквено семе. Те се надяват заради все по-широкото потребление на биогорива, да се разрастват и пазарите за тяхната продукция.

 

Повече по темата гледайте във видеото.