Специалистът Валентин Ковачганев разяснява понятието

Инженер, мим, поет, терапевт и специалист по квантова психология. Валентин Ковачганев съчетава всичко това. И ако понятието квантова психология звучи отнесено и чуждо, то най-просто можем да го определим като инструмент, изследващ енергията, която постъпва към човека в различните етапи от живота му.

 

Негативна енергия няма. Енергията има стойност от 0 до безкрайност и всяка енергия е положителна. Енергията не може да има отрицателни стойности. Има приток на енергия от по-високи енергийни нива към по-ниски. Това се казва потенциална разлика, така се говори и за електрическия ток”, казва Ковачганев.

 

По думите му всеки етап от развитието ни е белязан с различен тип енергия. До 7-годишна възраст детето се запознавало със законите на земята и тялото. Ключова фигура за него в този период е майката. От 8 до 14 години важен е бащата, защото именно той въвеждал младежа  в обществото. От 15 до 21 пък е етапът, в който се опознава мъжкото и женското начало.

 

Има един период от 21 до 28 години, в който човек трябва да сбърка, защото след това пък няма да има върху какво да мисли. Така се е появило съзнанието”, допълва терапевта. Според него ние сами програмираме живота си.

 

Законите на квантовата психология обясняват и болестите. Според него „Ако духът има много силни желания в някоя посока, а обществото не го приема, човек се разболява от рак. Ако търси изход на дадени въпроси, а обществото лъже и не иска да приеме този тип информация, той развива шизофрения. Когато се научи да изчисти отношенията между дух и тяло, тялото спира да боледува, олеква”, допълва специалистът.

 

Според специалиста по квантова психология, енергията в България е изключително силна. В същото време нивото на подреденост било ниско. Затова, всеки които имал заложен в програмата си стремеж към значими дела, се раждал тук.