Според него „ГЕРБ 2” нямат шанс, а Реформаторският блок малко се е разводнил

„ГЕРБ 2” нямат никакъв шанс, категорично заяви за „Събуди се” проф. Михаил Константинов. Той ги посъветва да се откажат от намеренията си, защото в противен случай ще загубят всички пари, които вложат в проекта.  


Реформаторският блок малко се разводни. Докато беше десен блок ми беше много ясен и беше моят блок. Сега с вкарването на други субекти стана нещо друго”, коментира експертът и допълни: „Според мен техният потенциал е 25-30 депутати. Проблемът е, че сега като дадат листите ще се изпокарат. Моят апел е да не карат преди изборите, защото ще изгубят тези проценти”.


Според него Реформаторският блок и ГЕРБ нямат друг шанс освен да се обединят след изборите, защото са членове на ЕНП.  


„БСП е абсолютен феномен в постсоциалистическото пространство на Европа. Всички бивши компартии се разпаднаха. БСП е невъзможен динозавър, останал от миналото, с шизофренно съществуване. Изключително дясно ръководство, олигархично и един ляв носталгичен електорат. Аз лично се учудвам как това е възможно и даже на няколко пъти съм бил убеден, че ще се разпаднат. Те очевидно свято помнят завета на стратега Лилов, който призова към единство и те си вярват в това нещо”, коментира проф. Константинов.


Той подчерта, че от БСП трябва да се отделят олигарсите, социалдемократите и левите комунисти и всеки да намери своето място в политическото пространство.


Във връзка със скандалите в НЦИОМ, проф. Константинов бе категоричен, че това  била една от агенциите, която е била най-точна през годините. 


„В чисто професионален план те са отлична организация. Тях ги обвиняват за други неща – дублиране на плащания, с които аз не съм запознат, но това се доказва в съда”, допълни той.  


На въпрос дали може да се говори за „нова червена метла” в държавната администрация днес, проф. Константинов отбеляза, че чистка очевидно има, но трябва да се види дали е по-голяма от друг път.  


„Крайно време е да се разбере, че има едно ниво на администрация, което не трябва да се пипа. Трябва да се сменят министрите, политическите кабинети. Бих казал, че дори и зам.-министрите не трябва да се сменят безотговорно, защото те са специалисти в съответните ресори”, поясни проф. Константинов. Той се аргументира с това, че сега хората няма как да натрупат опит и по тази причина администрацията е слаба. 


Във връзка със свое изказване в ефира на Нова ТВ, че транспортният министър е лъжец, проф.  Константинов обясни, че въпреки надеждата му министърът да заведе дел срещу него и така по съдебен път проф. Константинов да докаже, министърът е излъгал, това още не се е случило. 


Целия разговор с професор Михаил Константинов в „Събуди се” гледайте във видеото.