Ограничена операция ще удари военни обекти, няма да променя хода на конфликта

Президентът Барак Обама обмисля военен удар срещу Сирия, като той ще бъде ограничен по мащаб и време, съобщава пресата в САЩ. Според публикациите атаката, която е в отговор на употребата на химическо оръжие срещу цивилното сирийско население, вероятно ще продължи броени дни.  

 

Столичният американски ежедневник „Вашингтон пост” коментира, че идеята за кратка и ограничена операция цели да накаже режима на президента Башар Асад за употребата оръжия за масово поразяване, като едновременно с това предотврати нови подобни инциденти и отмени необходимостта от по-широка намеса на САЩ в гражданския конфликт.

 

Стартът на атаката, за която вероятно ще се използват крилати ракети, а може би и бомбардировачи с далечен обсег за удари по военни цели, несвързани с химическия арсенал на Сирия, ще зависи от три фактора: оценката на данните от разузнаването за вината на сирийското правителство, консултациите със съюзниците на САЩ и в Конгреса и това да се намери основание за нея в рамките на международното право.

 

За ограничения характер на надвисналата военна операция информира и „Ню Йорк таймс”. Авторитетният ежедневник посочва, че въпреки че в Белия дом още не са взели решение, президентът Обама вероятно ще издаде заповед точно за такава акция. Според вестника не става въпрос за продължителна военновъздушна кампания, насочена към свалянето на Башар Асад от власт или фундаментална промяна на хода на конфликта.

 

След като държавният секретар Джон Кери нарече „морална гадост” атаката с химически оръжия срещу цивилни, като заяви, че употребата им е вън от съмнение, за което Вашингтон ще търси отговорност на Дамаск, от статията на „Ню Йорк таймс” става ясно, че в близките дни американските служби ще представят нови доказателства, че силите на Асад наистина са използвали химически оръжия.

 

Вероятността военната операция да се състои се покачи значително, след като администрацията на Обама обяви, че разполага с „неоспорими” доказателства, че сирийският режим е използвал химически оръжие в конфликта, отбелязва на страниците си „Бостън глоуб”.