Моделът „Образование за една нова ера” е най-новата форма за обучение в страната на лалетата

Близо 1000 деца ще бъдат обучавани чрез таблети в Холандия. Моделът „Образование за една нова ера” е най-новата форма за обучение в страната на лалетата, в която iPad-ите ще заместят книгите и учебните пособия, информира 20minutos.es.

Новите образователни институции ще са отворени през цялата година, а родителите сами ще решат кога да изпратят детето си там.

Разходите за издръжката им ще се осигуряват от държавата, поради което обучението в тях е безплатно, както е във всички обществени училища. Образователното министерство няма да се намесва в разпределянето на бюджета.

Средствата за закупуване на iPad ще се покриват от някои от новите центрове, докато в други родителите ще трябва да плащат по 10 евро месечно за използването на таблетите.

Общо седем училища ще отворят врати още тази седмица, като в тях ще се обучават деца на възраст между 2 и 12 години. Други пет учреждения ще бъдат открити до края на идващата учебна година. Целта е малчуганите да бъдат подготвени за новите технологически предизвикателства, поради което вместо чинове и черна дъска ще се използват таблети.

Морис де Онд, един от основателите на организацията „Образование за една нова ера”, обяснява, че чрез новите технологии учениците ще развиват способностите си по-добре, а няма само да задържат в паметта си наученото в клас.

Във виртуалните училища малчуганите ще могат да разчитат на т.нар. „треньор”, с който ще развиват познанията си, участвайки в различни креативни часове според техните специфични особености. Информацията ще се поднася чрез различни формати, включително филми, презентации, виртуални карти, анимационни картинки, аудио уроци и различни текстове.

Всеки ученик ще разполага със собствен аватар за платформата, чрез която може да си пише с други деца и да споделя работата си във виртуалното пространство. Родителите ще имат достъп до творбите на малчуганите чрез специално уеб приложение.

Въпреки че за момента тези училища срещат законови пречки за стартирането на подобни променливи учебни часове, холандското министерство на образованието съобщи, че търси начини да го разреши официално.

Превод: Анелия Тодорова