България ще трябва да реши дали да окаже логистична подкрепа при евентуален удар над Сирия

Заради кризата в Сирия се очаква в следващите дни да бъде свикан Съветът по сигурността при премиера Пламен Орешарски. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин. Страната ни вече обяви, че осъжда насилието като средство за търсене на изход от кризата.


На Съвета по сигурността трябва да се реши какви ще са действията, мерките и решенията на страната ни във връзка със сирийската криза. Решенията в съвета взимат премиерът, вътрешният министър, външният му колега, министърът на отбраната, техни заместници, главният секретар на МВР, началникът на генералния щаб на армията. 


Съветът по сигурността се свиква, когато има предпоставки за опасност за националната сигурност на страната. Членовете му трябва да анализират ситуацията, да предложат мерки за неутрализиране на опасността и да намерят решения при евентуална криза. Съветът трябва да прецени и как да разпредели ресурсите. 


В този случай България ще трябва да реши дали да окаже логистична подкрепа при евентуален удар над Сирия. Такава предоставихме през 2003 г. при операцията срещу Ирак. Летище Сарафово тогава стана логистична база на американските военнослужещи. Можем да предоставим и полигона в "Ново село", авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер", тъй като имаме десетгодишен договор със Съединените щати за двустранното им използване. А като член на НАТО страната ни има ангажимент да предостави всички свои бази, въоръжение и техника, с решение на пакта.  Засега обаче няма официално информация подобни искания да са отправяни към страната ни.

 

Повече информация по темата ще намерите във видеото.