Социалистите искат анализ на ценообразуването на водата и топлоенергията

Увеличението на минималната работна заплата ще бъде сред водещите приоритети за БСП наесен. Сред другите цели, по които ще работят социалистите, ще бъде държавният бюджет за 2014 година.

 

За исканото увеличение на минималната работна заплата се говори от няколко месеца. Разчетите към момента показват, че ако се случи, най-вероятно ще бъде с около 30 лева. 

 

„Ще настояваме за увеличение на минималната работна заплата пред правителството след диалог със социалните партньори”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. „И по-същественото е още през септември да започне дискусия по бюджет 2014. Това е първата голяма възможност да се покаже по-сериозна промяна в правенето на бюджета и политиките на държавата”.

 

Според левицата обсъждането на бюджета изисква промяна в подхода, така че той да бъде солидарен. 

 

След намаляването на цената на тока, което беше определено от Станишев като „безпрецедентно” в новата история, сега се обмисля друга промяна.

 

„Да се върви в подобна посока и за цените на водата и топлото. Трябва сериозен анализ на ценообразуването”, смята Станишев.

 

През новия парламентарен сезон ще бъде обърнато внимание на няколко закона, сред които този за обществените поръчки.  Социалистите очакват още с началото на парламентарната сесия истинска дискусия по плана „Орешарски.”

 

„Очакваме да чуем от Пламен Орешарски водещите приоритети и да дадем оценка на първите 100 дни на правителството”, обясни Станишев. 

 

Лидерът на социалистите заяви още, че няма политическа чистка във властта. Повод за коментара станаха последните рокади в някои държавни агенции.