10-годишната Ивана Пенчева е най-младата българка, изкачила връх Елбрус в Кавказ

10-годишната Ивана Пенчева е най-младата българка, изкачила връх Елбрус в Кавказ. Момичето е покорило височината от над 5600 метра за седем часа. Българският трибагреник бил развян на върха от Ивана, баща й и брат й.


Туристическото трио се създава, когато Ивана е само на три години. По-късно преминават алпийски курс. Всеки преход обаче изисква специална подготовка. И така, докато се появи целта – да се изкачи първенецът в Голям Кавказ, връх Елбрус с височина 5642 метра.


Мястото, на което спи и почива групата се казва „Приют Мария”. От там до връх Елбрус са били нужни 7 часа, за да стигнат до крайната си цел. Заради голямата височина на децата започва да им става лошо.


Ивана не е едиснтвеният повод за гордост на баща си Бойко. Борис в момента е на 14 години. Преди две години той става най-младият българин изкачил Монблан. Най-страшният момент в прехода според него е, когато се минава по ръба.


Първенецът на Алпите е покоряван два пъти от част от семейството. Сега пред групата идва следващата цел - върховете над 6000 метра.


Повече по темата вижте във видеото.