Средният доход на домакинствата у нас е 15% от този на европейците

Премахване на ДДС върху детските стоки, поискаха от Браншовата търговска организация. От асоциацията внесоха подписка с над 17 хил. подписа в Народното събрание. В мотивите им се посочва, че доходът на домакинствата у нас е едва 15% от този на европейците, а раждаемостта спада.

 

Диференцирана или нулева ДДС ставка има в 22 държави от Европейския съюз. Пример за политика, насочена към децата е тази във Великобритания. Там ДДС върху детските стоки е 9%. Като за млякото, зърнените продукти, зеленчуковите и месни пюрета ставката е 0%. Не случайно много от родителите пазаруват точно от острова.

 

За разлика от Великобритания у нас, в Дания, Испания и Румъния няма политика за по-ниско облагане на бебешките и детски стоки. Според търговците родителите купуват все по-малко и по-малко за децата си. На преден план излизат храните, памперсите и козметиката. А всичко останало е лукс за семействата.

 

Вариант за намаление е именно премахването или понижаването на ДДС-то за тези стоки. Преди време обаче премиерът Пламен Орешарски категорично заяви, че докато е премиер ставката на данък ДДС няма да бъде променяна.

 

Повече по темата ще разберете от репортажа във видеото.