Страната ни започва да повишава сигурността на българските консулства в региона, каза външният министър

България е готова да евакуира гражданите си от Сирия, ако животът и здравето им са застрашени. Това стана ясно след края на заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет. 

 

Външният министър Кристиан Вигенин обясни, че страната ни предприема и необходимите стъпки за повишаване сигурността на българските консулства в региона.

 

„Осъждаме употребата на оръжия за масово унищожение и смятаме, че такъв акт не може да бъде оставен без последствия и се надяваме такава повторна употреба на оръжия за масово унищожение да няма”, заяви Вигенин. По думите му в момента се очаква резултатите на екипа на ООН.

 

Вигенин отново призова българските граждани да не пътуват към Сирия и региона

 

Военният министър Ангел Найденов пък поясни, че страната ни следи ежедневно ситуацията около Сирия и има своите военни и военнополитически оценки на рисковете и на възможното развитие на ситуацията. 

 

„Имаме и своите оценки на параметрите на евентуално българско участие”, заяви Найденов. „На заседанието на Съвета за сигурност не сме обсъждали военно решение и параметри на българско участие”, допълни военният министър.

 

Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев можем да очакваме негативно влияние от конфликта, но не дотолкова, че да бъде нарушена националната сигурност на България. 

 

„Обсъдени са икономическите и финансови рискове. Приет е конкретен план с 11 мерки, които по-късно ще бъдат представени", заяви Йовчев. Той успокои, че няма данни за терористична опасност у нас.