Началото на интервенцията обаче ще бъде дадено само с одобрението на Конгреса

Американският президент Барак Обама е взел решение за започване на военна интервенция в Сирия. В извънредно изявление от Белия дом държавният глава посочи, че армията е заела позиции и операцията може да започне във всеки един момент.

 

Началото на интервенцията обаче ще бъде дадено само с одобрението на Конгреса.

 

Америка трябва да отговори на един диктатор, който убива народ си”, заяви президентът.

 

Обама обаче подчерта, че неговото решение не е крайно и ще потърси съгласието на народните представители  чрез гласуване в двете камари на Конгреса.

 

Американският президент беше категоричен, че страната му не може да допусне избиването на хора с химическо оръжие. За Обама вината на режима на Башар Асад е безспорна и Вашингтон няма да чака доклада на инспекторите на ООН, за да се убеди какво точно се е случило в покрайнините на Дамаск преди няколко дни.

 

"Газ е използван, ООН не може да промени мнението ни", каза Обама.

 

В изказването си американският държавен глава определи употребата на химическо оръжие от режим на Башар Асад срещу цивилни като нападение срещу човешкото достойнство, което противоречи на американските ценности, влиза в разрез с интересите на САЩ и застрашава сигурността на приятелите на Вашингтон в региона, включително Израел, Ливан и Йордания.

 

Държавният глава на САЩ настоя, че химическата атака в покрайнините на Дамаск, която по оценки на американското разузнаване е отнела живота на над 1 400 души, е "зверство", което не може само да бъде разследвано, а трябва да получи отговор. 

 

"САЩ трябва да предприемат военни действия срещу цели на сирийския режим", категоричен беше Обама, но наред с това отново подчерта, че евентуалната военна кампания ще бъде ограничена по обхват и време и няма да предвижда разполагане на американски военнослужещи в Сирия.

 

"Армията ни е разположила сили в района. Началникът на генералния щаб ме информира, че имаме готовност да ударим, когато пожелаем. Готов съм да издам тази заповед утре, другата седмица, след месец", обяви Обама, до който беше застанал вицепрезидентът Джо Байдън. 

 

"Знам, че не съм длъжен да получа разрешение и от Конгреса", посочи Обама, но подчерта, че американската демокрация и страната му ще бъдат по-силни, ако по отношение на проблема има дебат. 

 

В момента Конгресът е в лятна ваканция. Първото заседание на законодателния орган е насрочено за 9 септември. Ако почивката на законодателите не бъде прекъсната преждевременно, това е най-ранната дата, на която обсъжданията могат да започнат. 

 

Обама се обърна към международната общност и конгресмените с въпрос "какво е посланието, което изпращаме, ако оставим един диктатор да убива, без да му се търси отговорност". По думите му този въпрос излиза извън рамките на проблема с химическите оръжия.

 

Президентът се обърна и към съгражданите си, като заяви, че е наясно, че американците са уморени от войни. Наред с това държавният глава призна, че проблемът в Сирия не може да бъде разрешен само с американската военна мощ. "Не можем обаче да си затворим очите за случилото се", категоричен беше Обама и настоя, че САЩ ще продължат да оказват подкрепа на сирийската опозиция.  

 

"Призовавам Конгресът да вземе това решение в името на националната сигурност. Някои неща са по-важни от политическите различия. Искам да изпратим послание към света", заяви още в речта си Обама.