Това съобщи еврокомисарят по международното сътрудничество Кристалина Георгиева

„Все още не може да се говори за бежанска вълна към Европа. От 2 милиона души сирийски бежанци само 45 000 са в Европа, около половината от тях са в Германия и Швеция”, коментира пред БНР еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

 

По думите й положението може да се промени при дестабилизиране на обстановката и в Ливан. В тази връзка Европа, а и България, трябва да бъдат подготвени за по-голяма вълна от бежанци. Такава възможност дават фондове, ориентирани към помощи за страните, намиращи се в непосредствена близост до огнищата на военни конфликти. Средствата са насочени към защита на границите, към приемане на бежанци, за подпомагане доброволното връщане на бежанците в тяхната страна и за тяхната интеграция.

 

Кризата в Сирия е уникална спрямо това, което се случва по света, с три неща. Първо, кризата има етнорелигиозен характер. Това е гражданска война, в която хората се избиват, не само защото си представят по друг начин да се управлява страната им, а защото едните са сунити, а другите алауити, т.е. християни”, заяви Кристалина Георгиева.

 

Втората причина кризата да бъде уникална, е това, че международната общност не е в състояние да се обедини за това какъв е пътят за нейното решение.

 

"Съветът за сигурност до ден днешен не е приел дори хуманитарна резолюция. Не са могли да се съгласят, че избиването на цивилни от която и да е страна е престъпление. За него в 21-ви век няма място", категорична е еврокомисар Георгиева.

 

Според нея уникалното на тази криза е и търпимостта към така нареченото международно хуманитарно право. "Там се избиват лекари, стреля се по линейки, атакуват се хуманитарните конвои. Вече 31 души хуманитарни работници са загинали, а в същото време има търпимост към това ние да разрушим нещо, което сме го постигнали на гробовете на милиони хора, загинали във войни”, каза още еврокомисирят.