Данните са на най-големия кариерен форум у нас – „Кариера в България. Защо не?”

Все повече български студенти в чужбина искат да се върнат и да намерят работа у нас.  Данните са на форума „Кариера в България. Защо не?”. Досега през него са минали около 5 хиляди българи. 70% от тях са намерили работа в България. Изложението е насочено само към хора, които живеят или учат извън страната.

 

Само преди две години Олга Минева се завръща в България, след като завършва психология в Германия. След около шест месеца дилема дали да продължи да търси работа в чужбина или да се върне в родината си, решава, че ще прави кариера у нас. Тя споделя, че атмосферата на работа тук дава възможност да се разгърне потенциала. Затова според много хора растежът в България е много по-бърз.

 

Сега Олга говори не само като човек, който е намерил работа чрез форума, но и като представител на фирма, която  търси кандидати за свободните си позиции.

 

Във форума ще вземат участие около 60 фирми от страната. Сред основните предложения за работа ще са позиции в IT сектора, маркетинга, рекламата и финансите. 

 

От миналата година около 25% се колебаят дали да се върнат у нас. Около 40% вече са го направили, а 1% искат да останат чужбина”, казва организаторката на събитието Нуша Спирова.

 

Според експертите хората, които са учили в чужбина, не са по-високоплатени от останалите.  

 

Повечето от кандидатите не са имали постоянна работа в чужбина преди да потърсят кариера у нас, споделят организаторите. 

 

Форумът тази година ще се проведе на 12 септември. Условието е кандидатите да се регистрират предварително. 

 

Целият репортаж вижте във видеото.