Това са част от поправките в Закона за вероизповеданията

Държавата може да върне на различните вероизповедания у нас десетки музеи и културни паметници. Това стана ясно, след като депутати обсъдиха с патриарх Неофит промените в Закона за вероизповеданията. 

 

Част от поправките предвиждат имоти, които са строени за богослужения на православната църква или на друго вероизповедание, регистрирано у нас, да им бъдат върнати. 

 

Чрез промените в Закона за вероизповеданията се предвижда религиозните общности да придобият собственост върху всички имоти, строени с цел богослужебна дейност. Законопроектът беше внесен през юли от група народни представители, сред тях и председателят на парламента Михаил Миков. 

 

Готвените промени бяха подкрепени от „Коалиция за България”, ДПС и „Атака”. По-късно обаче националистите оттеглиха подписа си. 

 

Спорове по темата  започнаха преди месец, защото ако промените влязат в сила в този вид ще засегнат обекти, които вече са паметници на културата и са под закрилата на ЮНЕСКО . За тях отговаря държавата, а не съответното вероизповедание. 

 

Такъв е случаят с Боянската църква. 

 

Националният археологически музей пък се намира в бившата Буюк джамия от 15 век.  

 

Наскоро това доведе и до остра реакция от страна на Българската академия на науките. 

 

Предложеният критерий „предназначени за богослужебна дейност” спрямо сгради, чиято собственост, вносителите предлагат да преминат в полза на регистрирано вероизповедание или на Българската православна църква е не само твърде обхватен, но и юридически непрецизен от гледна точка и на Закона за собствеността, и на Закона за културното наследство.

 

Според учените ако някои от промените влязат в сила, е възможно това да доведе до множество проблеми. 

 

Смяната на собствеността на религиозни паметници с национално и световно значение може да бъде пагубна за тяхното опазване и за съхранението на артефактите в тях”. 

 

Църквата от своя страна одобрява готвените законови промени. Не е ясно обаче кога ще бъде внесен законът в пленарната зала. Такива срещи ще се проведат и с другите традиционни религии у нас.