Очаква се текстът да бъде гласуван до края на деня

Комисия в американския Сенат постигна съгласие по резолюцията за военни удари в Сирия. Заради използването на химическо оръжие на 21 август Барак Обама поиска Конгресът да одобри военна намеса в страната, предвиждайки ограничени удари по правителствени цели.

 

Членовете на комисията по външни работи в американския Сенат постигнаха съгласие по текста на проектоезолюция, разрешаваща американска военна интервенция в Сирия. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на деня, а след това ще бъде представен за гласуване от пълния състав на Сената и Камарата на представителите.

 

Това обаче не се очаква да стане преди 9 септември. Документът забранява изпращането на сухопътни сили в Сирия. В него е заложен 60-дневен срок на военните действия в близкоизточната страна. Този срок обаче може да бъде удължен еднократно с 30 дни в зависимост от обстоятелствата. Аргументите пред сенатската комисия в полза на американски удари изложиха държавният секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл.

 

Началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси посочи, че всички ресурси, с които сега разполагат въоръжените сили на САЩ за нанасяне на удар по цели в Сирия, ще бъдат на място след няколко дни, когато президентът Барак Обама може да даде заповед.