Експерти изчисляват, че цената ще бъде в рамките на 100-200 милиона долара

Високопоставени американски представители и анализатори започнаха вече да пресмятат каква би била цената на ударите срещу Сирия. Според командващия американските военноморски сили тя няма да е нещо необичайно за Съединените щати.


Американският министър на отбраната Чък Хейгъл спомена преди дни в Камарата на представителите в Конгреса сумата от няколко десетки милиона долара като цена на евентуалните удари по Сирия. Интересно е, че една крилата ракета Томахоук струва 1,5 милиона долара. Седмичната цена за разполагане на миноносец е 2 милиона долара, а тази на въздушна група от около 80 машини, превозвани от самолетоносач, е 25 милиона долара за рутинни операции. При продължителни операции обаче цената нарства на 40 милиона долара.

 

Ако не се прибягва до удари, извършвани от бомбардировачите В-2, цената на ударите би трябвало да зависи от броя на ракетите Томахоук, изстреляни от военноморските сили. Тези ракети вече са платени, но ако бъдат изстреляни, военноморските сили трябва да ги подменят.

 

За сравнение, през първите дни на интервенцията в Либия са били изстреляни 110 ракети Томахоук. Тогава американското участие в операцията струваше общо 1 милиард долара. Специалисти в областта на отбраната смятат, че цената на ударите в Сирия ще бъде в рамките на 100-200 милиона долара.