От началото на годината досега от приюта в Пловдив са осиновени 80 бездомни кучета

Осиновяването на бездомни кучета от приютите за животни у нас набира все по-голяма популярност. Истински бум на желаещи да приютят кучета е регистриран  в Пловдив. В момента в зооветеринарния комплекс там има 30 животни, които очакват новите си собственици.


От началото на годината досега от приюта в Пловдив са осиновени 80 бездомни кучета. Един от бъдещите осиновители е Здравко Рангелов. Той е решил част от семейството му да стане бездомна немска овчарка.  За решението си Здравко сподели следното:


„Хубаво куче, на възраст. Не е като да гледаш малко кученце, има си хигиенни навици. Обща култура има. Аз го взимам най-вече заради децата, за да могат да свикват и да се научат на отговорност. Просто виждам, че кучето в момента е жадно за контакт.”


Единици са породистите кучета, които попадат в приюта за безстопанствени животни. Повечето от тях са кръстоски. За това и хората, които ги осиновяват, ги взимат за пазачи на дворове по селата, за охранители на селскостопански, строителни или търговски обекти. 


Управителят на приюта за кучета в Пловдив - д-р Иван Шишков, обясни и каква е процедурата за осиновяване:  


„Само срещу няколко данни от личната карта, които се вписват в декларация за осиновяване, която е по образец, изработена от Министерството на земеделието и храните, и срещу такса от 13 лева, която включва манипулацията по поставянето на място на микрочип и цената на паспорта.”


Още с пристигането си в приюта, на животното се поставят всички необходими ваксини. Обезпаразитява се и се маркира. Месец след като напусне приюта, служителите проверяват при какви условия се отглежда кучето в новия му дом.


Чрез осиновяването общинската администрация в Пловдив се опитва да намали броя на бездомните кучета. Последното преброяване показва, че по улиците на града безстопанствено се разхождат 320 кучета.


Повече по темата ще намерите във видеото.


Репортер: Благой Бекриев