Целта на кампанията е да бъдат опазени дивите животни и растения в България.

Ако искате да си осиновите рис, това вече е възможно. Тази възможност ни дават от природозащитната организация WWF. Осиновяването е символично. Целта е да бъдат опазени дивите животни и растения в България.


Хората няма да си го приберат вкъщи, просто той е един образ от гората, тъй като рисовете живеят в гората. До преди няколко години се считаше, че те са изчезнали по нашите земи. Той е записан като критично застрашен вид в България, но имаме категорични данни, че животното се завръща по нашите земи. Имаме снимки от фото капани в Осогово и смятам, че в Западна Стара планина има данни за популация, обясни Елена, която е координаторът на кампанията.


Осиновяването става по интернет, а близка среща с осиновените животни е възможна само чрез снимки.  


Засега все още няма рис, който е намерил символичното си семейство в интернет. Иначе и заради животните, и заради средата, в която живеят, еколозите ни предупреждават:


Има много бракониерски сечи и незаконни дейности, които пречат на видовете да се размножават и да живеят спокойно, а това е важно за биоразнообразието. Нашата цел е да проучим естествените гори и местообитания, за да може да ги запазим.”


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Линда Джонголова