Очаква се президентът да направи телевизионно изявление по темата "Сирия" във вторник

Американският президент Барак Обама се завърна във Вашингтон след края на срещата на Г-20 в Санкт Петербург, където не успя да получи желаната подкрепа за военна операция срещу Сирия


Предстоят напрегнати дни, в които американският президент ще се опита да убеди конгресмените в необходимостта от удари срещу арабската страна.


След завръщането си от срещата на Г-20 Барак Обама отмени работно пътуване до Калифорния, за да се фокусира върху подготвяните удари срещу Дамаск. Очаква се президентът да направи телевизионно изявление по темата "Сирия" във вторник. 


Високопоставен републикански депутат от Камара на представителите заяви, че гласуването за разрешаване на употребата на сила в Сирия ще бъде "в следващите две седмици", без обаче да даде повече подробности. 


Очаква се Сенатът, чиято външна комисия одобри започването на удари срещу Дамаск, да гласува резолюция през следващата седмица. Текстът й ограничава военната операция до 60 дни, с възможност за удължаване до 90 дни и забранява изпращането на войници


Междувременно, десетки хиляди вярващи ще се съберат тази вече на площад "Свети Петър" в Рим, за да участват в обявения от папа Франциск ден на молитви за мира в Сирия. Бдението започва в 19 часа местно време и ще продължи до 23 часа.