Протестиращ на свой ред контрира - "правителството се отвори и за мафията"

Това е първото правителство, което от 23 г. насам се отвори за гражданите. Досега не е имало гражданин, който да влезе в парламента и да каже своето мнение. Над 50% от програмата на г-н Орешарски е от наши предложения от февруарския протест”, коментира за „Събуди се” Нина Гергова – представител на гражданската инициатива „За нов обществен договор”. Тя даде пример със Закона за обществените поръчки , който е бил предложен от граждани. 


Според другия гост в студиото - Цветозар Вълков – протестиращ, комендант на палатковия лагер пред НС и политолог, парламентът се отворил и за мафията.


Нина Гергова се обяви против разделението на протестите - протестиращи на жълтите павета, контрапротестиращина пилонитр, протестиращи пред президентството. 


„В крайна сметка ние всички сме граждани и се борим за едно. Вместо да искаме оставка и нови избори трябва да влезем вътре, да казваме своите предложения и да ги натискаме да приемат гражданските предложения, защото властта е от народа и за народа. За 23 г. го бяхме забравили това”, убедена е Нина Гергова. 


Според нея повечето от тези, които са на жълтите плочки в момента, не са гласували. Утре, ако има избори, те пак няма да гласуват”. Цветомир Вълков обаче не се съгласи с тези теза. Според него в протестите участват хора с активна гражданска позиция, които са гласували и са с различна политическа ориентация. 


Това общество винаги е гласувало контра – срещу по-малкото зло. Крайно време е да се гласува „за”, защото тази държава през последните 23 г. беше докарана до геноцид. Трябва да гласуваме за по-добро бъдеще”, убедена е Нина Гергова, но бе контрирана от Цветомир Вълков: „Какво по-добро бъдеще? Кадровата им политика е толкова далеч от експертното ниво и се говори толкова общо за всичко.”  


Целия разговор за протестите в студиото на „Събуди се” гледайте във видеото.