През ГКПП Кулата са преминали над 22 000 автомобила и над 73 000 души

В края на поредицата от три почивни дни трафикът в цялата страна е изключително натоварен. 

 

Колони от автомобили на граничните пунктове, задръствания и изнервени шофьори по магистралите и главните пътни артерии в страната. 

 

Тапа има на входа на София на автомагистрала „Тракия”. 

 

Но най-натоварен е главен път Е79 от граничен-пункт Кулата към София. По данни на "Гранична полиция" през ГКПП Кулата са преминали над 22 000 автомобила и над 73 000 души. 

 

Край Благоевград само за час са станали три верижни катастрофи. 

 

От рано сутринта колони от автомобили, идващи от Гърция, затрудниха работата на граничен пункт Кулата. За да се избегнат големи опашки, пунктът работеше с пълен капацитет. Общо 8-те трасета на вход и на изход едва успяваха да поемат наплива от пътуващи.

 

През целия ден движението по международния път Е79 беше натоварено. Обходното трасе преди границата заради строителството на АМ „Струма” допълнително усложни ситуацията. Заради риск от инциденти в най-тесния участък светофарът бе изключен, а движението се регулираше ръчно. 

 

С цел облекчаване на трафика в 14:00 часа тежкотоварните автомобили над 12 тона бяха спрени от движение.


 
В късния следобед, обаче ситуацията стана нетърпима. Задръствания и колони от автомобили  осяха международния път.

 

Натоварено е движението също от Варна към Бургас, а задръстване има на околовръстния път на Бургас и в района на Созопол. 

 

Напълно задръстен е пътят Разлог-Юндола-Велинград. 

 

Всички, които пътуват по магистрала „Тракия”, трябва да знаят, че от вторник започва ремонтът на виадукта на 67-мия километър при село Церово

 

В посока София - Пловдив можем да се отклоним при пътен възел "Мирово" и да преминем през Момин проход, Костенец, Белово до град Септември. Оттам към село Злокучене, Карабунар и Виноградец до пътен възел "Церово" и така се включим отново на магистралата. 

 

В посока Пловдив – София алтернативният маршрут е при пътен възел "Церово" по същия маршрут до пътен възел "Мирово".

 

Важно е да знаем още, че в момента се извършва и ремонт на пътната настилка на виадукта при с. Елешница от магистрала "Хемус", който ще продължи до 11 октомври. Там изцяло ще бъде затворено движението в лявото платно посока Варна-София. 

 

Движението там ще се осъществява двупосочно в другото платно.