Президентът ще се обърне към нацията с интервюта за шест телевизии

От днес започва напрегната седмица за Барак Обама. Американският Конгрес подновява своята работа, след лятната ваканция и президентът ще се опита да убеди конгресмените в необходимостта от удари срещу Сирия. За днес е предвидена среща на Обама с демократите в Сената, само часове преди да се обърне към нацията с интервюта за шест телевизии.

 

Конгресът подновява своята работа и президентът Обама ще се опита да го убеди в необходимостта от удари срещу Сирия. Засега няма никакви индикации какъв ще бъде изхода, тъй като Капитолият е разделен по въпроса, но не по партийна линия. Сред демократите също има противници на военна намеса в Сирия, като Джим Макговърн, който призова Обама да оттегли предложението си за удари срещу Дамаск.

 

„Казаха ни, че има две алтернативи - да не правим нищо, или да бомбардираме Сирия. Трябва обаче да има и други варианти между тях и да ги разгледаме”, коментира той.

 

Комисията по външните въпроси в Сената вече одобри коригиран вариант на резолюцията за удари срещу Сирия, а самият Сенат може да гласува по него най-рано в четвъртък или петък. Графикът в Камарата на представителите е доста по-неясен, но със сигурност представителите в долната камара ще изчакат вота в Сената.

 

Засега Барак Обама не е уточнил дали ще предприеме военна операция срещу Дамаск, ако Конгресът гласува против. Президентът има право да започне сам операцията, тъй като за това не е необходимо одобрение от американския Конгрес.