Той обяви намерението си в серия от интервюта за шест американски телевизии

Американският президент Барак Обама заяви, че ще спре временно плановете си за удари срещу Сирия, ако страната се съгласи да предостави химическите си оръжия под международен контрол. Междувременно лидерът на демократите в американския сенат отложи планираното за сряда гласуване по проекторезолюцията за Сирия.


Барак Обама обяви намерението си да спре временно плановете за удари срещу Дамаск в серия от интервюта за шест американски телевизии. Повод за изказването му стана предложение на Москва Башар Асад да предостави химическите си оръжия под международен контрол. Обама каза, че руското предложение е "потенциално положително".


В интервю за Си Ен Ен Обама обаче предупреди, че трябва да се внимава за всякакъв опит за отклоняване на вниманието от страна на режима на Башар Асад. Той заяви, че промяната е резултат от американските заплахи за удари срещу Сирия за наказание на Дамаск, че е използвал химически оръжия.


На въпрос за евентуални заплахи за Съединените щати от страна на Сирия и съюзниците й Обама заяви, че Башар Асад няма средствата да застраши сериозно американските интереси.
Междувременно лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд внезапно се отказа от плановете за насрочване за сряда на гласуване по проекторезолюция.


Одобреният вече във външната комисия на Сената текст разрешава военни удари срещу Сирия. Сътрудници на Рийд заявиха, че ситуацията е променлива, особено след опита на Русия да помогне за избягване на американски военни удари. Те добавиха, че все още е вероятно гласуването в Сената да се състои по-късно тази седмица.