Барак Обама заяви, че ще спре временно плановете за удари срещу Сирия

Международната общност единодушно приветства руската идея за поставяне на химическите оръжия на Сирия под чуждестранен контрол. Американският президент Барак Обама заяви, че ще спре временно плановете за удари срещу Сирия, ако страната се съгласи на предложения вариант.

 

Американският Сенат отложи планираното за сряда гласуване по проекторезолюцията за удари срещу Сирия.

 

Барак Обама обяви намерението си да спре временно плановете за удари срещу Дамаск в серия от интервюта за шест американски телевизии. В интервю за Си Ен Ен Обама обаче предупреди, че трябва да се внимава за всякакъв опит за отклоняване на вниманието от страна на режима на Башар Асад. На въпрос за евентуални заплахи за Съединените щати от страна на Сирия и съюзниците й Обама заяви, че Башар Асад няма средствата да застраши сериозно американските интереси.

 

Руското предложение предизвика вълна от одобрение сред международната общност. Франция подкрепя промяната в позицията на Русия, но призова химическият арсенал на Дамаск да бъде поставен под международен контрол и унищожен. Ето как френският външен министър Лоран Фабиюс коментира промяната в руската позиция: „Има две големи причини. Първо, нашата твърдост започва да дава резултати и второ, те си дават сметка, че доказателствата за химическото клане са все по-убедителни”.

 

Германският канцлер Ангела Меркел също изрази подкрепа за предложението на Москва: „Ако това означава реални действия и не е просто начин за печелене на време, то тогава Германия подкрепя инициативата. Ще направим всичко възможно, за да избегнем военни действия”.

 

Иран, който е най-близкият регионален съюзник на Сирия, също приветства промяната на дипломатическата сцена.

 

Междувременно лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд внезапно се отказа от плановете за насрочване за сряда на гласуване по проекторезолюция. Одобреният вече във външната комисия на Сената текст разрешава военни удари срещу Сирия.