Дали ще се стигне до поевтиняване на полетите зависи от авиокомпаниите

Ръководство въздушно движение въвежда системата свободно планиране на полетите от ноември. Първоначално тя ще се прилага само нощем. Какво представлява тя и как ще се отрази на цените на билетите, това интересува всички, които летят.  

 

На практика ще бъдат премахнати въздушните трасета над страната и авиокомпаниите ще могат да летят към всяка една точка след предварително планиране и решение от страна на техните екипажи свободно.  

 

"Сега има само едно въздушно трасе, което отива от София до Бургас и екипажа няма възможност да планира друго! С тази концепция му даваме възможност да си избере да мине откъдето си иска!", обясни директорът на РВД Диян Динев.

 

Системата няма да доведе до увеличаване на летищните такси, а дали ще се стигне до поевтиняване на самолетните билети, зависи от отделните авиокомпании.

 

За последните 10 години от РВД отчитат 50% завишение на полетите над българското въздушно пространство. Въпреки скока страната ни е отличник по обслужване, похвали ни директорът на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването.

 

"Ако погледнете интензивното движение над страната с прелитащите над 2 500 самолета и данните за забавянията на полетите, ще видите, че ефективността на управлението в България е брилянтно!", коментира Франк Бренер.

 

"Благодарение на това от миналата година България е в челната тройка на страните по изпълнение за разход на ефективност", добави транспортният министър Данаил Папазов.

 

Оказва се, че и цените на обслужване на РВД са едни от най-ниските, което прави въздушното ни пространство икономически по-изгодно за преминаване от чуждите авиокомпании.

 

"България устойчиво понижава таксите на аеронавигационно обслужване като достига намаление около 35% за десетгодишния период", каза още Папазов.

 

Транспортният министър има желанието да напълни празното откъм заведния летище "София": "Да има повече магазини, повече ресторанти, повече кафенета. Това би трябвало да намали и цената според нас! Също преговаряме за няколко дестинации. Имаме интерес от Словенските авиолинии, от Армения и Грузия за отваряне на директни линии."