Вашингтон няма да чака дълго Москва да формулира предложението си, предупреди Кери

Изменен вариант на резолюцията, одобряваща военни удари срещу Сирия, подготвят в Сената на САЩ. Новият текст предвижда военна операция срещу режима на Башар Асад само в случай, че руското предложение за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол не се реализира.

 

Източници от горната камара на Конгреса са потвърдили, че група представители на Републиканската и Демократическата партия работят над документа, който отчита огласената вчера руска идея, като посочва и краен срок за установяване на външния контрол върху химическия арсенал на Дамаск, съобщава Франс прес.

 

"Разрешението за прибягване до сила ще бъде условно и ще влезе в сила само в случай на провал на руския план", коментирал единият от източниците. По думите му то ще съдържа крайна дата за гласуване на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН и срок, в който инспекторите трябва да констатират, че сирийците действително са предали химическите си оръжия. При неспазване на упоменатите срокове, президентът Барак Обама ще разреши да се предприемат удари срещу Сирия, планират американските сенатори.

 

Междувременно държавният секретар Джон Кери обяви, че Вашингтон няма да чака дълго Москва да формулира своето предложение. „За да може тази дипломатическа опция да има шанс за успех, заплахата за американски военни удари трябва да остане в сила”, подчерта Кери на заседание на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Конгреса. На него присъстваше и военният министър Чък Хейгъл. По време на изслушването Кери обяви, че режимът на Башар Асад разполага с около 1 000 тона химически агенти, разположени в различни силноохранявании обекти.

 

Държавният секретар на САЩ още обсъди предложението на Москва с руския си колега Сергей Лавров още този следобед. От думите на Кери стана ясно също, че в администрацията на Барак Обама обсъждат дали руският план е изпълним и дали с негова помощ могат да се изпълнят целите на Вашингтон за предотвратяване на възможността за употреба на химическо оръжие от сирийския режим.