Като причина държавният глава изтъкна дипломатическата намеса на Русия

Съединените щати отложиха крайното решение за военна намеса в Сирия. В обръщение към нацията президентът Барак Обама обяви, че ще поиска отлагане на вота в Конгреса за удари по сирийски цели. Като причина държавният глава изтъкна дипломатическата намеса на Русия, която настоя пред Дамаск да предаде химическите си оръжия.

 

„Прекалено рано е да се каже дали тази инициатива ще има успех. Но предложението на Русия има потенциала да премахне заплахата от използване на химическо оръжие в Сирия, особено като се има предвид, че Русия е един от най-близките съюзници на Асад. Именно затова поисках от Конгреса отмяна на гласуването за използване на военна сила, докато се опитваме да решим проблема по дипломатически път”, заяви Обама. 

 

В  тази връзка американският държавен секретар Джон Кери ще обсъди с руския си колега Сергей Лавров руското предложение.

 

В същото време обаче Обама продължава да е категоричен, че на 21 август над 1400 души са били убити с химическо оръжие от режима на Башар Асад. Съединените щати и международната общност трябва да са готови да се изправят пред това, защото други тирани няма да се поколебаят да използват отровен газ, ако забележат бездействие, счита Обама. Той даде като конкретен пример Иран. Президентът уточни, че Ал Кайда само ще стане още по-силна, ако види как невинни хора са обгазявани в Сирия без това да предизвиква глобален отговор. 

 

За пореден път американският президент заяви, че интервенцията в Сирия ще бъде под формата на ограничени удари по стратегически цели. Той обаче подчерта, че подобна тактика ще изпрати послание на Асад и ще го накара да си помисли добре, преди да използва отново химически оръжия. В отговор на заплахите от Сирия за ответни действия Обама посочи, че правителството на Дамаск няма способността да застраши сериозно американските военни.